Papryka faszerowana

Składniki:

  • 3-4 papryki (sł),
  • 100g kuskusu (k),
  • wrzątek (g),
  • kurkuma (g),
  • tymianek (g),
  • pół cukinii (sł),
  • pół bakłażana (sł),
  • 100g szpinaku (sł),
  • łyżka oliwy (sł),
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • cebula (o),
  • ząbek czosnku (o),
  • pieprz (o),
  • cząber górski (o), 
  • 50g niebieskiego sera pleśniowego (o),
  • sól (słn),
  • dwie łyżki wody (słn),
  • sok z cytryny (k),
  • natka pietruszki (k).
Przygotowanie:
Do naczynia wsypać kuskus (k) i zalać centymetr wyżej wrzątkiem (g). Odstawić. 
Na patelni rozgrzać oliwę (sł), dodać drobno pokrojoną cebulę (o), lekko posolić (słn), dodać łyżeczkę soku z cytryny (k) i szczyptę tymianku (g). Następnie w małą kostkę pokroić bakłażana (sł) i dodać na patelnię, dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku (o), szczyptę soli (słn), parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), pokrojoną w kostkę cukinię (sł), szczyptę cząbru (o) i pieprzu (o). Lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), posiekany szpinak (sł), całość dusić około 5-10 minut aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodać ser pleśniowy (o), wodę (słn), lekko posolić (słn) i dodać natkę pietruszki (k). Kiedy ser się roztopi wyłączyć gaz i dodać kuskus.
Przygotowanym farszem nadziać paprykę lub pieczarki. Piec w temperaturze 160 stopni 20-30 minut. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian