Hummus pomidorowy

Składniki:

  • 100g ciecierzycy suchej (słn),
  • łyżka soku z cytryny (k),
  • pół łyżki przecieru pomidorowego (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • 1/4 szklanki oleju (sł),
  • kminek (sł),
  • 25g sezamu (sł),
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • łyżeczka pieprzu (o),
  • szczypta imbiru (o),
  • ząbek czosnku (o),
  • sól (słn).
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez całą noc. Następnie odcedzieć i wypłukać pod zimną wodą. 
Do gotującej się wody (g) dodać szczyptę kminku (sł),szczyptę imbiru (o) i ciecierzycę (słn). Gotować 30-40 minut aż będzie miękka. Wystudzić.
Do miksera dodać sezam (sł) i olej (sł), zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ząbek czosnku (o) i również zmiksować. Dodać ciecierzycę (słn) i cały czas miksując dodać sok z cytryny (k), kurkumę (g), paprykę słodką (sł), pieprz (o), sól (słn), przecier pomidorowy (k) i szczyptę kurkumy (g). Jeśli hummus jest zbyt gęsty można dodać więcej oleju (sł).




Komentarze

  1. hummus to moja ulubiona pasta, a w takim wydaniu to nic tylko się nim delektować! :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian