Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (k),
  • estragon (k),
  • kurkuma (g),
  • olej (sł),
  • 100g szpinaku (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • papryka ostra (o),
  • cebula (o)
  • czosnek (o),
  • 50g sera blue cheese (o),
  • cząber górski (o),
  • pieprz (o),
  • rozmaryn (o),
  • sól (słn),
  • sok z cytryny (k),
  • pół łyżki jogurtu naturalnego (k),
  • tymianek (g).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), dodać posiekaną drobno cebulę (o), lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k) i szczyptę kurkumy (g). Delikatnie zeszklić cebulę i dodać rozgnieciony ząbek czosnku (o), szczyptę soli (słn), parę kropli z soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), drobno pokrojony świeży szpinak (sł), delikatnie poddusić. Następnie pokroić w kostkę ser (o) i dodać na patelnię. Dodać małą szczyptę soli (słn), jogurt (k) i szczyptę kurkumy (g).
Piersi z kurczaka przekroić na pół i w każdej zrobić nacięcie tak aby powstały sakiewki. Nadziać szpinakiem.
Do głębszego talerza dodać nie całą łyżkę oleju (sł), szczyptę kminku mielonego (sł) i papryki słodkiej (o), szczyptę papryki ostrej (o), szczyptę rozmarynu (o) i cząbru górskiego (o), dodać szczyptę soli (słn) i obtoczyć piersi z kurczaka.
Smażyć po 5-7 minut z każdej strony pod przykryciem na średnim ogniu. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian