Lasagne

Składniki:

  • 9 płatów makaronu (k),
  • mozzarella (sł),
  • 500g mielonej wołowiny (sł),
  • łyżeczka olej (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • marchewka (sł),
  • cebula (o),
  • dwie łodygi selera naciowego (o),
  • bazylia (o),
  • cząber górski (o),
  • oregano (o),
  • pieprz (o),
  • 4 ząbki czosnku (o),
  • sól (słn),
  • 3 łyżki octu balsamicznego (k),
  • sok z cytryny (k),
  • puszka krojonych pomidorów (k),
  • dwa suszone pomidory (k),
  • 500 ml passaty pomidorowej (k),
  • rozmaryn (g),
  • tymianek (g),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać pokrojoną marchewkę w drobną kostkę (sł), drobno pokrojoną cebulę (o) i selera naciowego (o). Lekko posolić (słn), dodać drobno pokrojone suszone pomidory (k), szczyptę tymianku (g) i mięso (sł). Całość podsmażyć i dodać ząbki czosnku (o), szczyptę soli (słn), połowę octu balsamicznego (k) i zredukować. Następnie dodać pomidory (k), passatę (k), szczyptę rozmarynu (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), pół łyżeczki oregano (o), pół łyżeczki bazylii (o), szczyptę soli (słn), resztę ocut balsamicznego (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), pół łyżeczki cząbru górskiego (o) i szczyptę pieprzu (o). Całość gotować na bardzo małym ogniu około półtorej godziny. Na koniec dosolić (słn) do smaku.
W blaszce układać płaty makaronu, na tym sos i mozzarelę. Powtarzać do skończenia się składników. Piec w temperaturze 150 stopni około 40 minut. 





Share:

0 komentarze