Pieczony łosoś z młodymi ziemniakami i szparagami

Składniki:

  • 250g łososia (słn).
  • szparagi (sł),
  • olej (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • około 500g ziemniaków (sł),
  • ząbek czosnku (o),
  • imbir mielony (o),
  • sól (słn),
  • sok z cytryny (k),
  • koperek (k),
  • kurkuma (g),
  • rozmaryn (g),
  • sos serowy
Przygotowanie:

Ziemniaki (sł) oskrobać i pokroić w mniejsze części. Do gotującej się wody dodać szczyptę kurkumy (g), ziemniaki (sł), szczyptę kminku mielonego (sł), szczyptę imbir (o), około łyżki soli (słn). Gotować aż będą jeszcze lekko twarde. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać posiekanym koperkiem (k), rozmarynem (g), polać łyżką oleju lub oliwy (sł) oraz posypać łyżeczką papryki słodkiej (sł). Piec w temperaturze 220 stopni aż będą złociste.

Na patelni rozgrzać trzy-cztery łyżki oleju (sł), dodać ząbek czosnku (o) i łososia pokrojonego na porcje, które będą później podane. Smażyć około 2 minut od strony skóry, lekko posolić od strony mięsa. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i położyć skórą do góry. Piec 5-10 minut (w zależności od wielkości porcji) w temperaturze 220 stopni. Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny (k).

Usunąć zdrewniałą część szparagów i pokroić na szerokość garczka, w którym będą się gotować. Zagotować wodę (g), dodać szparagi (sł), szczyptę imbiru (o) i łyżeczkę soli. Gotować dwie minuty. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian