Kotleciki z kaszy jaglanej z grillowanym kurczakiem i sosem serowym według pięciu przemian


Kotleciki jaglane:

  • szklanka (około 200g) kaszy jaglanej (sł),
  • 100g jarmużu (o),
  • pół czerwonej cebuli (o), drobno pokrojonej,
  • pół łyżeczki pieprzu (o),
  • pół łyżeczki soli (słn),
  • łyżka soku z cytryny (k),
  • jajko (sł),
  • kurkuma (g),
  • bułka tarta(k),
  • olej do smażenia (sł).
Przygotowanie:
Do wrzątku (g) dodać kaszę (sł) i ugotować bez dodatku soli. Do jeszcze ciepłej kaszy (sł) dodać pokrojony jarmuż (o), lekko posolić (słn) i dodać sok z cytryny (k). Pozostawić do wystygnięcia.Następnie dodać szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), pieprz (o), cebulę (o) i resztę soli (k).
Formować kotleciki, lekko obtoczyć w bułce tartej (k), smażyć do zrumienienia z każdej strony.

Sos serowy:

  • 3 łyżeczki mąki pszennej (k),
  • łyżka masła (sł),
  • szklanka mleka (sł),
  • szczypta gałki muszkatołowej (o),
  • pół łyżeczki soli (słn),
  • szczypta pieprzu (o),
  • 50g sera blue cheese (o)
  • 10g parmezanu (o),
  • 15-20 dag sera edam (sł),
  • natka pietruszki (k) lub koperek (k),
  • szczypta kurkumy (g).
Przygotowanie:
Masło (sł) rozpuścić w rondelku, dodać gałkę muszkatołową (o), szczyptę soli (słn) i mąkę (k). Dokładnie połączyć mąkę z masłem. Dodać kurkumę (g). Po odrobinie wlewać ciepłe mleko (sł) cały czas mieszając. Dodać starty ser edam (sł), parmezan (o) i pokrojony w kostkę blue cheese (0), dodać szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn), drobno pokrojony koperek albo natkę pietruszki (k) i szczyptę kurkumy (g).

Grillowany kurczak:
  • pierś z kurczaka (k),
  • łyżka oleju (sł),
  • szczypta oregano (o),
  • szczypta rozmaryn (o),
  • szczypta cząbru górskiego (o), 
  • szczypta soli (słn),
  • łyżeczka soku z cytryny (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • szczypt papryki słodkiej (sł),
  • szczypta papryki ostrej (o).
Przygotowanie:
Do miseczki dodać olej (sł), oregano (o) i rozmaryn (o), odrobinę soli (słn), kurczaka (k) pokrojonego na cieńsze kotlety. Dolać sok z cytryny (k), dodać kurkumę (g), paprykę słodką (sł), cząber górki (o) i paprykę ostrą (o). Grillować na mocno rozgrzanej patelni po około 2-3 minuty z każdej strony. 
Podawać z ulubioną sałatką.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian