Porowa zupa krem

Składniki:

  • 1 marchewka (sł),
  • jedna mała lub pół pietruszki (sł),
  • kawałek selera (sł),
  • łyżka oleju (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • por (o),
  • pieprz (o),
  • ziele angielskie (o),
  • sól (słn),
  • 1,5-2l wody (słn)
  • sok z cytryny (k),
  • natka pietruszki (k),
  • liść laurowy (g),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
W garczku rozgrzać olej (sł), dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę (sł), pietruszkę (sł) i selera (sł), lekko podsmażyć. Dodać pokrojonego pora (o), lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), ziele angielskie (o). Całość podsmażyć aż warzywa będą złote. Następnie zalać wodą (słn), dodać łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł). Gotować około 10-15 minut i zmiksować. Dopieprzyć (o) i dosolić (słn) do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki (k) i szczyptę kurkumy (g). 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian