Karkówka marynowana w piwie

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (sł),
  • łyżeczka papryki słodkiej (sł),
  • 2 marchewki (sł),
  • szczypta kminku mielonego (sł)
  • 3-4 ząbki czosnku (o),
  • 1-2 cebule (o),
  • półtorej łyżeczki musztardy (o),
  • pół łyżeczki papryki ostrej (o),
  • szczypta cząbru górskiego (o),
  • łyżeczka sosu sojowego (słn),
  • 500-600g karkówki (słn),
  • pół łyżeczki soli (słn),
  • łyżeczka octu balsamicznego (k),
  • łyżeczka soku z cytryny (k),
  • łyżka mąki (k),
  • szczypta rozmarynu (g),
  • szczypta tymianku (g),
  • szczypta kurkumy (g),
  • 150-200 ml piwa (g).
Przygotowanie:
Do naczynia wlać olej (sł), dodać rozgniecione ząbki czosnku (o), musztardę (o), sos sojowy (słn), ocet balsamiczny (k), piwo (g), marchewkę (sł), cebulę pokrojoną w ósemki (o), sól (słn), pół łyżeczki soku z cytryny (k), rozmaryn (g), kurkumę (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), sól (słn), pół łyżeczki soku z cytryny (k), tymianek (g), kminek mielony (sł), cząber górski (o) i karkówkę (słn). Zostawić do marynowania na około 3 godziny. Karkówkę piec pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym przez godzinę w 150 stopniach, następnie temperaturę zwiększyć do 200 stopni i piec 30 minut lub piec w garnku rzymskim (wcześniej odpowiednio przygotowanym) w temperaturze 170 stopni przez 2-2,5 godziny (garnek rzymski z mięsem wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy razem z nim).
Karkówkę można również od razu do marynowania pokroić w plastry i przygotować na grillu.
Marynatę z pieczenia przelać do rondla, dodać mąkę (k) i zagotować. 





Share:

0 komentarze