Bezglutenowe kopytka według pięciu przemian






Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (już obranych) (sł),
  • 300 g mąki ryżowej (o),
  • 2 jajka (sł),
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (sł),
  • szczypta imbiru (o),
  • szczypta kurkumy (g),
  • szczypta kminku (sł),
  • sól (sł).
Przygotowanie:
Na gotującą się wodę (g) wsypać szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku (sł), ziemniaki (sł), szczyptę imbiru (o), sól (słn). Ziemniaki odcedzić. Można zostawić do ostygnięcia i zmielić w maszynce lub od razu zgnieść na gładko tłuczkiem do ziemniaków. 

Do ziemniaków dodać jajka (sł), mąkę ziemniaczaną (sł), mąkę ryżową (o) oraz szczyptę soli (słn).

Zagotować wodę (g), dodać szczyptę kminku (sł), szczyptę imbiru (o) oraz sól (słn). 

Kopytka gotować około 2 minuty licząc od momentu gdy woda zacznie się ponownie gotować. 






Share:

1 komentarze