Pieczona karkówka z pure ziemniaczanym i pieczonymi burakami wg 5 przemian


Składniki:

Karkówka:

  • 1kg karkówki (słn),
  • 4 duże ząbki czosnku (o),
  • 2 duże marchewki (sł),
  • 2 małe cebule (o),
  • 2 łyżeczki papryki ostrej (o),
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • łyżka sosu sojowego (słn),
  • pół łyżeczki rozmarynu (o),
  • łyżeczka musztardy Dijon (o),
  • łyżeczka cząbru (o),
  • łyżeczka estragonu (k),
  • łyżka octu jabłkowego (k),
  • 3-4 łyżki oleju (sł),
  • łyżeczka soli (słn),
  • pół łyżeczki tymianku (g),
  • pół łyżeczki kurkumy (g),
  • pół łyżeczki kminku (sł),
  • około łyżki mąki ziemniaczanej (sł).
Pure ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków (sł),
  • 2-3 litry wrzątku (g),
  • szczypta kurkumy(g),
  • szczypta kminku (sł),
  • szczypta imbiru (o),
  • łyżka soli (słn),
  • łyżka śmietany (k).
Buraki:
  • 5 małych buraków (sł),
  • 2 łyżki oleju (sł),
  • pół łyżeczki pieprzu (o),
  • łyżeczka soli (słn).
Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego wlać olej (sł), dodać paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), rozmaryn (o), sos sojowy (słn), estragon (k), kurkumę (g), pokrojone w duże kawałki marchewki (sł), zmiażdżone ząbki czosnku (o), cząber (o), sól (słn), ocet jabłkowy (k), tymianek (g), kminek (sł), pokrojoną na sześć części cebulę (o) oraz musztardę (o). Obtoczyć w marynacie karkówkę (słn) i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie piec przez godzinę w temperaturze 120 stopni a następnie zwiększyć do 180 stopni i piec kolejną godzinę. Można również piec w garnku rzymskim w temperaturze 170 stopni przez 2-2,5 godziny (garnek z mięsem wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy razem z nim).  Sos z pieczenia przelać do rondelka, dodać odrobinę soku z cytryny (k), małą szczyptę kurkumy (g) i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną (sł) w odrobinie wody. Sos zagotować i wyłączyć. Dodać pokrojoną w plastry karkówkę.

Do gotującej się wody(g), dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), ziemniaki (sł), imbir (o), sól(słn). Ziemniaki ugotować od miękkości, odcedzić. Postawić na bardzo małym ogniu, dodać łyżkę śmietany (k) i ubijać tłuczkiem do ziemniaków około dwie minuty.

Buraki(sł) obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Skropić odrobiną oleju (sł), oprószyć pieprzem (o) i solą (słn). Piec około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian