Pieczone ziemniaki ze szpinakiem i kurczakiem


Składniki:

Farsz:

  • Pierś kurczaka, około 300g (k),
  • 100-150g szpinaku świeżego (sł),
  • 2-3 łyżki oleju (sł),
  • Pół papryczki chilli (o),
  • Sól (słn),
  • Pieprz (o),
  • Sok z cytryny (k),
  • Niebieski ser pleśniowy (o), około 50g lub gorgonzola
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (k),
  • kurkuma (g),
  • tymianek (g).

Ziemniaki pieczone:
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaki (sł)
  • 2-3 łyżki oleju (sł),
  • słodka papryka (sł),
  • Ostra papryka (o),
  • Cząber górski (o),
  • Rozmaryn (o),
  • Sól (słn),
  • Estragon (k),
  • Kurkuma (g).
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i przekroić na pół wzdłuż. Ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Skropić olejem (sł), lekko posypać papryką słodka (sł), papryką ostrą (o), cząbrem (o), rozmarynem (o). Posolić mocniej (słn), opruszyć estragonem (k) i kurkumą (g). Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Olej (sł) wlać na rozgrzaną patelnię, dodać drobno posiekaną papryczkę (o). Lekko podsmażyć. Dodać drobno pokrojoną pierś z kurczaka (k), kurkumę (g), drobno posiekany szpinak (sł), pieprz (o),szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), niebieski ser pleśniowy (o), szczyptę soli (słn) oraz śmietanę (k).

Gdy ziemniaki będą upieczone nałożyć farsz i zapiec jeszcze 5 minut. 

Farsz można przygotować w wersji pikantnej. Wtedy najlepsze będą z zimnym sosem delikatnie miętowym. 

Sos:

  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego (k),
  • Pół łyżki soku z cytryny (k),
  • Szczypta estragonu (k),
  • Mała szczypta kurkumy (g),
  • Łyżeczka majonezu (sł),
  • Pół łyżeczki świeżej lu suszonej mięty (o),
  • Pieprz (o),
  • Sól (słn).




Share:

0 komentarze