Pieczone ziemniaki a'la jacket potato



Składniki:

Ziemniaki pieczone:
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaki (sł)
  • 2-3 łyżki oleju (sł),
  • słodka papryka (sł),
  • Ostra papryka (o),
  • Cząber górski (o),
  • Rozmaryn (o),
  • Sól (słn),
  • Estragon (k),
  • Kurkuma (g).
Sałatka:
  • Jedna puszka tuńczyka w sosie własnym (słn),
  • Sok z cytryny (k),
  • Kurkuma (g),
  • Puszka słodkiej kukurydzy (sł),
  • Łyżka majonezu (sł),
  • Pieprz (o),
  • Szczypiorek (o),
  • Sól (słn).
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Naciąć nożem do 2/3 głębokości. Ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Skropić olejem (sł), lekko posypać papryką słodka (sł), papryką ostrą (o), cząbrem (o), rozmarynem (o). Posolić mocniej (słn), opruszyć estragonem (k) i kurkumą (g). Piec w  temperaturze 150 stopni około 30 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 200 i piec do miękkości i zrumienienia. Po upieczeniu w nacięcia można włożyć ser żółty. 
Podawać z sałatką. 



Share:

0 komentarze