Jesienna szarlotka
Składniki na ciasto: 100g płatków owsianych (o), Szczypta soli (słn), 350g mąki pszennej (k) można użyć z pełnego przemiału lub białej, Łyżka śmietany (k), Szczypta kurkumy (g), Żółtko (sł), Dwie łyżki brązowego cukru (sł) lub innego ulubionego słodzika, Cztery łyżki oleju kokosowego (sł). Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek (sł), Łyżeczka cynamonu (sł), Dwie łyżeczki miodu (sł), 1/3 łyżeczki goździków mielonych (o), Szczypta gałki muszkatołowej (o), Szczypta imbiru (o), Szczypta kardamonu (o), Szczypta soli (słn), Łyżeczka soku z cytryny (k), Mała szczypta szafranu (g). Przygotowanie: Płatki owsiane (o) zmielić, dodać szczyptę soli (słn), mąkę (k), śmietanę (k), kurkumę (g), cukier (sł), żółtko(sł) oraz olej kokosowy (sł). Po dodaniu każdego składnika przemieszać. Szybko nożem zrobić kruszonkę lub można użyć robota kuchennego, 2/3 kruszonki wsypać do woreczka foliowego i połączyć w kulkę a następnie schować do lodówki. Pozostałą część kruszonki pozostaw