Posty

Wyświetlanie postów z marca 13, 2016

Kotleciki z kaszy jaglanej z grillowanym kurczakiem i sosem serowym według pięciu przemian

Obraz
Kotleciki jaglane: szklanka (około 200g) kaszy jaglanej (sł), 100g jarmużu (o), pół czerwonej cebuli (o), drobno pokrojonej, pół łyżeczki pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn), łyżka soku z cytryny (k), jajko (sł), kurkuma (g), bułka tarta(k), olej do smażenia (sł). Przygotowanie: Do wrzątku (g) dodać kaszę (sł) i ugotować bez dodatku soli. Do jeszcze ciepłej kaszy (sł) dodać pokrojony jarmuż (o), lekko posolić (słn) i dodać sok z cytryny (k). Pozostawić do wystygnięcia.Następnie dodać szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), pieprz (o), cebulę (o) i resztę soli (k). Formować kotleciki, lekko obtoczyć w bułce tartej (k), smażyć do zrumienienia z każdej strony. Sos serowy: 3 łyżeczki mąki pszennej (k), łyżka masła (sł), szklanka mleka (sł), szczypta gałki muszkatołowej (o), pół łyżeczki soli (słn), szczypta pieprzu (o), 50g sera blue cheese (o) 10g parmezanu (o), 15-20 dag sera edam (sł), natka pietruszki (k) lub koperek (k), szczypta kurkumy (g). Przygotowa

Ciasto francuskie z jarmużem i kurczakiem

Obraz
Szybko i smacznie? Nic prostszego, wystarczy parę prostych składników i możemy stworzyć coś innego niż zawsze. Nadzienie możemy przygotować dzień wcześniej, wtedy po powrocie do domu wystarczy zrobić sakiewki i upiec. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (k), 300 g piersi z kurczaka (k), 2 łyżki oleju (sł), około 100 g jarmużu (o), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), pół łyżeczki papryki ostrej (o), pół łyżeczki cząbru górskiego (o), szczypta soli (słn), łyżeczka soku z cytryny (k), szczypta kurkumy (g), szczypta tymianku (g), szczypta pieprzu (o), około 50g niebieskiego sera pleśniowego (słn) łyżka śmietany 18% (k), pół małej cebuli. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł) i podsmażyć cebulę.  W tym czasie do miski wlać łyżkę oleju (sł), dodać ostrą paprykę (o), cząber górski (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), dodać pokorjoną w kostkę pierś kurczaka (k),  kurkumę (g), tymianek (g), paprykę słodką (sł) i pieprz (o). Kurczaka doda

Pieczone frytki warzywne według pięciu przemian ze stekiem

Obraz
Pieczone frytki: pietruszkę, ziemniaki, buraki, marchewki oraz bataty (sł) obrać i pokroić w frytki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polać stopionym masłem (sł), pietruszkę polać miodem (sł), posypać odrobiną papryki ostrej (o), cząbrem górskim (o), lekko posolić (słn), skropić odrobiną soku z cytryny (k), posypać tymiankiem (g), bataty oprószyć papryką ostrą (o), cząbrem górskim (o), lekko posolić (słn), skropić lekko sokiem z cytryny (k), delikatnie obsypać tymiankiem (g), buraki oprószyć pieprzem (o), posolić (słn), delikatnie skropić sokiem z cytryny (k) i delikatnie posypać tymiankiem (g), marchewkę obsypać papryką ostrą (o), cząbrem górskim (o), rozmarynem (o), lekko posolić (słn), skropić sokiem z cytryny (k), oprószyć tymiankiem (g), ziemniaki posypać rozmarynem (o), papryką ostrą (o), cząbrem górskim (o), dodać ząbki czosnku delikatnie rozgniecione (o), posolić (słn), skropić sokiem z cytryny (k), posypać tymiankiem (g).  Piec w temperaturze 16

Kebaby po grecku według pięciu przemian

Obraz
Tortille     przygotować według przepisu Jogurtowy kurczak około 2-3 łyżek śmietany (k), szczypta kurkumy (g), łyżeczka papryki słodkiej (sł), pół łyżeczki papryki ostrej (o), pół łyżeczki oregano (o), pół łyżeczki mięty (o), szczypta soli (słn), pokrojona w kostkę pierś kurczaka (k). Do miski dodać po kolei składniki. Odstawić na 30 minut, maksymalnie do 3 godzin. Kurczaka usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Sos do miseczki dodajmy jogurt(k) grecki pół łyżeczki estragonu(k), szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę majonezu (sł), półtorej łyżeczki mięty (o), pół łyżeczki oregano (o), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn) łyżeczkę soku z cytryny (k), posiekany koperek (k). Sos również najlepiej zostawić na minimum pół godziny aby mięta mogła oddać swój smak. Pieczone ziemniaczki  ziemniaki (sło) kroimy w grube frytki, ćwiartki czy ósemki, skrapiamy olejem lub oliwą (sło) posypujemy szczyptą papryki ostrej (o) szczyptą soli (słn) koperkiem (k)