Pieczone frytki warzywne według pięciu przemian ze stekiem
Pieczone frytki:
- pietruszkę, ziemniaki, buraki, marchewki oraz bataty (sł) obrać i pokroić w frytki,
- ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polać stopionym masłem (sł),
- pietruszkę polać miodem (sł), posypać odrobiną papryki ostrej (o), cząbrem górskim (o), lekko posolić (słn), skropić odrobiną soku z cytryny (k), posypać tymiankiem (g),
- bataty oprószyć papryką ostrą (o), cząbrem górskim (o), lekko posolić (słn), skropić lekko sokiem z cytryny (k), delikatnie obsypać tymiankiem (g),
- buraki oprószyć pieprzem (o), posolić (słn), delikatnie skropić sokiem z cytryny (k) i delikatnie posypać tymiankiem (g),
- marchewkę obsypać papryką ostrą (o), cząbrem górskim (o), rozmarynem (o), lekko posolić (słn), skropić sokiem z cytryny (k), oprószyć tymiankiem (g),
- ziemniaki posypać rozmarynem (o), papryką ostrą (o), cząbrem górskim (o), dodać ząbki czosnku delikatnie rozgniecione (o), posolić (słn), skropić sokiem z cytryny (k), posypać tymiankiem (g).
- Piec w temperaturze 160-180 stopni około 40 minut, czas pieczenia zależy od wielkości kawałków warzyw.
Masło ziołowe:
- masło (sł) włożyć do moździerza,
- dodać szczyptę pieprzu (o) i rozetrzeć (powtarzać po dodaniu każdego składnika),
- dodać szczyptę oregano (o),
- lekko posolić (słn),
- dodać posiekaną natkę pietruszki oraz koperku (k),
- dodać szczyptę kurkumy (g).
- masło przełożyć na folię spożywczą, uformować walec i włożyć do zamrażarki na 20 minut.
Przygotować ulubiony stek, po odpoczęciu mięsa położyć plaster masła na wierzchu. Podawać z warzywami.
Komentarze
Prześlij komentarz