Szpinakowe pierogi z kurczakiem
Składniki na farsz: 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka, szczypta kurkumy, łyżka oleju, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, dwie łyżki sera ricotta, 200 g szpinaku (ja użyłam mrożonego brykietu rozdrobnionego), dwa średnie ząbki czosnku, pieprz, sól, łyżka soku z cytryny. Składniki na ciasto: 250 g mąki, szczypta kurkumy, 50 g szpinaku (ja użyłam 4 kostek mrożonego brykietu rozdrobnionego), jajko, szczypta pieprzu, duża szczypta soli, 1/4 - 1/3 szklanki wody, łyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnego. Składniki na sos serowy: łyżka masła, szklanka mleka, 150 g sera radamer, duża szczypta gałki muszkatołowej, duża szczypta pieprzu, duża szczypta soli, półtorej łyżki mąki, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Mięso z kurczaka podsmaż na łyżce oleju, dodaj szczyptę kurkumy, paprykę słodką, szpinak, rozgniecione ząbki czosnku, dużą szczyptę pieprzu oraz soli, sok z cytryny i szczyptę kurkumy. Duś aż szpinak się rozmrozi lub jeśli używasz świeżego do momentu, aż zwiędnie. Następnie dodaj se