Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 13, 2021

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Obraz
Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych polskich ciast.  Nasza drożdżowa baba została przywieziona do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wpłynęliśmy na powstanie tradycyjnej i obecnie wszystkim znanym brioche. Babka drożdżowa szczególnie przygotowywana jest na Wielkanoc, jednak dla mnie jest to ciasto, które smakuje wyśmienicie w każdym momencie roku, a dzięki uniwersalności możesz przygotować je z wieloma dodatkami. Jak byłam dzieckiem moją ulubioną wersją był kakaowiec. Moja Babcia rozwałkowywała ciasto drożdżowe, kładła kawałki masła, sypała cukrem i opruszała kakao, zwijała w ślimaka i piekła. Teraz ciasto drożdżowe uwielbiam ze wszystkim, a ulubiony kakaowiec stał się bardzo świątecznym przysmakiem.  Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest bardzo trudne, tak to zapamiętałam kiedy asystowałam swojej Babci. Przygotowania zaczynała dzień wcześniej, od rana dom był przygotowa

Duszona młoda kapusta

Obraz
Składniki: 15-20 dag boczku wędzonego lub kości wędzone (g), liść laurowy (g), kurkuma (g), kminek mielony (sł), łyżeczka oleju (sł),  średnia cebula (o), młoda biała kapusta (o), dwa ziarna ziela angielskiego (o) pieprz (o), sól (słn), koperek (k), sok z cytryny (k), dwa pomidory (k) lub pół puszki pomidorów krojonych (k), łyżka posiekanego koperku (k), łyżeczka soku z cytryny (k). Przygotowanie: Do rozgrzanego garnka wrzuć pokrojony w kostkę boczek (g) i lekko podsmaż. Jeśli używasz wędzonych kości lub przygotowujesz wersję wegetariańską, pomiń ten krok.  Dodaj łyżeczkę oleju (sł), drobno pokroją cebulę (o), lekko posól (słn), dodaj 2-3 łyżki wody (słn) i duś aż cebula będzie szklista, na koniec delikatnie ją zrumień. Dodaj sok z cytryny (k), liść laurowy (g), jeśli używasz wędzonych kości dodaj je teraz, szczyptę kminku mielonego (sł), posiekaną młodą kapustę (o). Następnie dodaj łyżeczkę soli (słn) i pomidory (k). Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Następn