Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Nasza drożdżowa baba została przywieziona do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wpłynęliśmy na powstanie tradycyjnej i obecnie wszystkim znanym brioche. Babka drożdżowa szczególnie przygotowywana jest na Wielkanoc, jednak dla mnie jest to ciasto, które smakuje wyśmienicie w każdym momencie roku, a dzięki uniwersalności możesz przygotować je z wieloma dodatkami. Jak byłam dzieckiem moją ulubioną wersją był kakaowiec. Moja Babcia rozwałkowywała ciasto drożdżowe, kładła kawałki masła, sypała cukrem i opruszała kakao, zwijała w ślimaka i piekła. Teraz ciasto drożdżowe uwielbiam ze wszystkim, a ulubiony kakaowiec stał się bardzo świątecznym przysmakiem. Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest bardzo trudne, tak to zapamiętałam kiedy asystowałam swojej Babci. Przygotowania zaczynała dzień wcześniej, od rana dom był przygotowa