Duszona młoda kapusta
Składniki:
- 15-20 dag boczku wędzonego lub kości wędzone (g),
- liść laurowy (g),
- kurkuma (g),
- kminek mielony (sł),
- łyżeczka oleju (sł),
- średnia cebula (o),
- młoda biała kapusta (o),
- dwa ziarna ziela angielskiego (o)
- pieprz (o),
- sól (słn),
- koperek (k),
- sok z cytryny (k),
- dwa pomidory (k) lub pół puszki pomidorów krojonych (k),
- łyżka posiekanego koperku (k),
- łyżeczka soku z cytryny (k).
Przygotowanie:
Do rozgrzanego garnka wrzuć pokrojony w kostkę boczek (g) i lekko podsmaż. Jeśli używasz wędzonych kości lub przygotowujesz wersję wegetariańską, pomiń ten krok.
Dodaj łyżeczkę oleju (sł), drobno pokroją cebulę (o), lekko posól (słn), dodaj 2-3 łyżki wody (słn) i duś aż cebula będzie szklista, na koniec delikatnie ją zrumień.
Dodaj sok z cytryny (k), liść laurowy (g), jeśli używasz wędzonych kości dodaj je teraz, szczyptę kminku mielonego (sł), posiekaną młodą kapustę (o). Następnie dodaj łyżeczkę soli (słn) i pomidory (k). Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie dodaj koperek (k), około pół łyżeczki kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), pół łyżeczki pieprzu (o) i około pół łyżeczki soli (słn). Na koniec dodaj więcej posiekanego koperku (k), szczyptę kurkumy (g) i szczyptę kminku mielonego (sł). W razie potrzeby dodaj więcej pieprzu (o) i soli (słn).
Literki oznaczają smak jaki mają poszczególne składniki, k to kwaśny, g to gorzki, sł to słodki o to ostry. Przepisy są przygotowane według chińskiej medycyny pięciu przemian 😊
OdpowiedzUsuń