Spaghetti z kozim serem i dynią piżmową
Składniki (na 6 porcji): 400-500 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę około 1 cm x 1 cm, dwie łyżki oliwy z oliwek, szczypta papryki słodkiej, dwie szalotki, papryczka chilli (ilość według preferencji), szczypta imbiru w proszku, parmezan, pieprz, sól, 300 g makaronu spaghetti, 200 g śmietany 18%, natka pietruszki, 150 g sera koziego "do smarowania", kurkuma. Przygotowanie: Pokrojoną dynie przełożyć do brytfanki, dodać łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę imbiru i większą szczyptę soli. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30-40 minut. Na patelni rozgrzać delikatnie oliwę z oliwek, dodać pokrojoną szalotkę, papryczkę chilli i na małym ogniu podsmażyć aż będzie złota. Następnie wyłączyć ogień, dodać szczyptę soli, śmietanę, pół łyżki posiekanej natki pietruszki i ser kozi. Mieszać aż do połączenia się, dodać szczyptę kurkumy, papryki słodkiej oraz pieprz i sól do smaku. Ponownie włączyć ogień pod patelnią, dodać 3/4 upieczonej dyni i doprowadzić do wrzenia bardz