Grecki gyros z kurczaka w picie
Składniki: 400 g piersi z kurczaka (k), koperek (k) szczypta estragonu (k), pomidor (k), mała szczypta kurkumy (g), szczypta rozmarynu (g), szczypta tymianku (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), olej (sł), szczypta kozieradki (o), czerwona cebula (o), kapusta pekińska (o), szczypta kuminu (o), szczypta papryki ostrej (o), pieprz (o), ząbek czosnku (o), sól (słn). Do podania: pity , nie przecinać! Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, zgiąć w połowie i delikatnie przycisnąć, np nożem aby uformował w "łódeczki", tzatziki . Przygotowanie: Kurczaka pociąć na kawałki i przełożyć do naczynia. Dodać szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę oleju (sł), szczyptę kozieradki (o), szczyptę kuminu (o), szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k), szczyptę rozmarynu (g) i tymianku (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), pieprz (o), rozgnieciony ząbek czosnku (o) i szczyptę soli (słn). Pozostawić na maks godzinę i szybko podsmażyć na patelni. Kapustę pekińską drob