Grecki gyros z kurczaka w picie
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka (k),
- koperek (k)
- szczypta estragonu (k),
- pomidor (k),
- mała szczypta kurkumy (g),
- szczypta rozmarynu (g),
- szczypta tymianku (g),
- pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
- olej (sł),
- szczypta kozieradki (o),
- czerwona cebula (o),
- kapusta pekińska (o),
- szczypta kuminu (o),
- szczypta papryki ostrej (o),
- pieprz (o),
- ząbek czosnku (o),
- sól (słn).
Do podania:
- pity, nie przecinać! Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, zgiąć w połowie i delikatnie przycisnąć, np nożem aby uformował w "łódeczki",
- tzatziki.
Przygotowanie:
Kurczaka pociąć na kawałki i przełożyć do naczynia. Dodać szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę oleju (sł), szczyptę kozieradki (o), szczyptę kuminu (o), szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k), szczyptę rozmarynu (g) i tymianku (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), pieprz (o), rozgnieciony ząbek czosnku (o) i szczyptę soli (słn). Pozostawić na maks godzinę i szybko podsmażyć na patelni.
Kapustę pekińską drobniej posiekać, pomidora pokroić na półplasterki. Cebulę posiekać w piórka, można lekko nasolić i odstawić na pół godziny żeby cebula zmiękłą i była łagodniejsza.
Do pity włożyć porcję kurczaka, dodać odrobinę sosu, kapustę, pomidora, lekko polać sosem, na wierzchu położyć cebulę i koperek.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń