Naleśniki z jabłkami
Składniki: szklanka mleka krowiego lub roślinnego (sł), 2 jajka (sł), pół łyżeczki cynamonu (sł), około 1/4 szklanki cukru (sł), pół gwiazdki anyżu (o), szczyptę goździków mielonych (o) lub 2-3 całe goździki, mała szczypta gałki muszkatołowej (o), szczypta kardamonu (o), szczypta imbiru (o), dwie łyż ki wody (słn), szczypta soli (słn), 5 jabłek średniej wielkości (k), pół szklanki mąki (k), łyżka soku z cytryny (k), szczypta kurkumy (g). Przygotowanie: Do miski wlać mleko (sł) i dodać jajka (sł). Zacząć miksować i w między czasie dodać szczyptę imbiru (o) oraz szczyptę soli (słn). Mąkę (k) dodawać partiami. Na końcu dodać szczyptę Miksować jeszcze około 3-5 minut. Rozgrzać patelnie, posmarować lekko olejem i smażyć na średnim ogniu aż będą złote. Lekko rozgrzać drugą patelnię. Jabłka (k) obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Wrzucić na patelnię. Dodać szczyptę kurkumy (g), cynamon (sł), anyż (o), goździki (o), gałkę muszkatołową (o), kardam