Burgery z indyka
Składniki:
- 500g mielonego mięsa z indyka (o),
- pieprz (o),
- cząber górski (o),
- oregano (o),
- papryka ostra (o),
- czerwona kapusta (o),
- Ząbek czosnku (o),
- sól (słn),
- sok z cytryny (k),
- koperek (k),
- jogurt grecki (k),
- estragon (k),
- ogórek kiszony (k),
- pieczywo (k),
- kurkuma (g),
- tymianek (g),
- papryka słodka (sł),
- półtorej łyżki startej marchewki na drobnych oczkach (sł),
- dwie łyżki cukinii startej na drobnych oczkach (sł),
- jajko (sł),
- dwa buraki (sł),
- pomidor (sł),
- ogórek (sł),
- kiełki rzodkiewki lub brokuła (sł),
- ser (sł).
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki umyć i piec około 30-40 minut do miękkości.Wyjąć z piekarnika do ostudzenia.
Kapustę (o) poszatkować i troszkę mocniej posolić (słn), około łyżeczki. Odstawić do zmięknięcia.
Do miseczki dodać około 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę papryki słodkiej (sł), łyżkę startego ogórka świeżego i odciśniętego (sł), zgnieciony ząbek czosnku (o), szczyptę oregano (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę posiekanego koperku (k) oraz pół łyżeczki cytryny (k). Odstawić do lodówki.
Do miski przełożyć mięso (o), dodać szczyptę soli (słn), łyżkę posiekanego koperku (k), 1/4 łyżeczki kurkumy (g), jajko (sł), 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (sł), większą szczyptę cząbru górskiego (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), startą marchewkę (sł) oraz cukinię (sł), 1/3 łyżeczkę papryki ostrej (o) i szczyptę pieprzu (o). Mięso podzielić na około 9 części i uformować kotlety, smażyć na rozgrzanej patelni po około 3-4 minuty z każdej strony.
Buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Ulubione bułki przeciąć na pół, na dolnej części położyć ser i zapiec w piekarniku żeby się roztopił. Wyjąć z piekarnika, ułożyć porcję kapusty, plasterki ogórków kiszonych, plasterki ogórków świeżych, pomidora, kiełków, położyć burgera, polać sosem. Na koniec położyć porcję buraków i ułożyć górną część bułki.
Komentarze
Prześlij komentarz