Zupa krem z ziemniaków i pora
Składniki: 2l wywaru z tego przepisu (k), pół łyżeczki estragonu (k), kurkuma (g), około 400 g ziemniaków obranych (sł), łyżka masła lub oleju kokosowego (sł), kminek mielony (sł), około 120 g pora (o), pieprz (o), sól (słn), koperek (k). Przygotowanie: Do wywaru dodać szczyptę kurkumy (g) a następnie ziemniaki i gotować do miękkości. Na patelni roztopić masło/olej kokosowy (sł) i dodać pokrojonego pora (o), lekko posolić (słn). Dusić na małym ogniu aż będzie miękki i lekko zrumieniony. Do wywaru z ugotowanymi ziemniakami dodać szczyptę pieprzu (o) oraz pora podsmażonego (słn). Gotować jeszcze 10 minut a następnie dokładnie zmiksować. Dodać estragon (k), posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), pieprz (o) oraz sól (słn) do smaku. Podawać ze świeżym chlebem, grzankami, czerwoną komosą lub samą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać wywaru lub zimnej wody.