Posty

Wyświetlanie postów z lutego 4, 2018

Zupa krem z ziemniaków i pora

Obraz
Składniki: 2l wywaru z tego przepisu  (k), pół łyżeczki estragonu (k), kurkuma (g), około 400 g ziemniaków obranych (sł), łyżka masła lub oleju kokosowego (sł), kminek mielony (sł), około 120 g pora (o), pieprz (o), sól (słn), koperek (k). Przygotowanie: Do wywaru dodać szczyptę kurkumy (g) a następnie ziemniaki i gotować do miękkości. Na patelni roztopić masło/olej kokosowy (sł) i dodać pokrojonego pora (o), lekko posolić (słn). Dusić na małym ogniu aż będzie miękki i lekko zrumieniony. Do wywaru z ugotowanymi ziemniakami dodać szczyptę pieprzu (o) oraz pora podsmażonego (słn). Gotować jeszcze 10 minut a następnie dokładnie zmiksować. Dodać estragon (k), posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), pieprz (o) oraz sól (słn) do smaku. Podawać ze świeżym chlebem, grzankami, czerwoną komosą lub samą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać wywaru lub zimnej wody.

Zupa ogórkowa

Obraz
Składniki: 400g ogórków kiszonych (k), łyżka koperku posiekanego  (k), łyżka natki pietruszki posiekanej (k), 3 łodygi natki pietruszki (k), łodyga selera (k) (jeśli nie mamy pomijamy), 150g śmietany 18% (k), kurkuma (g), liść laurowy (g), kminek mielony (sł), 4 marchewki mniejsze (sł), 2 pietruszki (sł), 1/3 selera (sł), 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę (sł), pieprz (o), 3 ziarna ziela angielskiego (o), skrzydło z indyka (o) (w wersji wegetariańskiej pomijamy) sól (słn), 3l zimnej wody (sł). Przygotowanie: Do dużego garczka włożyć skrzydło z indyka (o) i zalać 3l zimnej wody, dodać łodygi natki (k), liść laurowy (g), 1/4 łyżeczki kminku mielonego (sł) oraz ziele angielskie (o). Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 godziny na bardzo małym ogniu. Następnie dodać pół łyżki soli (słn), starte ogórki kiszone (k), szczyptę kurkumy (g), startą marchewkę (sł), pietruszkę (sł) oraz selera (sł) - gotować około 20 minut i dodać pokrojone ziemniaki (sł), 1/3 łyż