Posty

Wyświetlanie postów z października 2, 2016

Kotleciki jaglane z jarmużem i dynią

Obraz
Składniki: 200g kaszy jaglanej (sł), olej (sł), mozzarella (sł), 2 jajka (sł), 100g dyni obranej (sł), 100g jarmużu (o),  pół małej cebuli (o), imbir mielony (o), pieprz (o), papryka ostra (o), sól (słn), łyżeczka soku z cytryny (k), mąka (k), bułka tarta (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Kaszę jaglaną (sł) przesypać do garczka, zalać zimną wodą (słn) około 2-3 cm powyżej kaszę, dodać półtorej łyżeczki soli (słn) i gotować pod przykryciem na mały ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.  W tym czasie rozgrzać olej (sł) na patelni. Dynię (sł) obrać ze skóry i usunąć środek, pokroić w mniejszą kostkę i dodać na patelnie. Następnie drobno posiekać cebulę (o) i wrzucić na patelnię, Następnie dodać jarmuż (o), lekko posolić (słn) i dodać sok z cytryny (k). Dusić na małym ogniu aż dynia zmięknie.  Jarmuż z dynią dodać do kaszy. Zostawić do ostudzenia. Następnie dodać szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), szczyptę imbiru mielonego (o), szczyptę pieprzu (o), paprykę ostrą według

Kopytka dyniowo-ziemniaczane

Obraz
Składniki: 800g obranych ziemniaków (sł), 500-600g całej dyni (sł), szczypta kminku mielonego (sł), 1 jako (sł), 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (sł), szczypta pieprzu (o), szczypta imbiru (o), 250g mąki ryżowej (o), około łyżki soli (słn), łyżka posiekanego koperku (k), łodyżki koperku (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Obrane ziemniaki (sł) zalać zimną wodą (sł) dodał 3/4 łyżki soli (słn), parę łodyżek koperku (k) i szczyptę kurkumy (g). Ziemniaki gotować do miękkości. Następnie dokładnie utłuc tłuczkiem. Dynię (sł) przekroić na pół i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni. Piec przez 30-40 minut aż będzie miękka. Usunąć pestki a miąższ dodać do ziemniaków i dokładnie połączyć przy użyciu tłuczka. Zostawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajko (sł), imbir (o), pieprz (o), pozostałą część soli (słn), posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g), mąkę ziemniaczaną (sł) i mąkę ryżową (o) i szczyptę soli (słn). Do gotującej się wody (g) dodać kminek mielony