Kotleciki jaglane z jarmużem i dynią
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej (sł),
- olej (sł),
- mozzarella (sł),
- 2 jajka (sł),
- 100g dyni obranej (sł),
- 100g jarmużu (o),
- pół małej cebuli (o),
- imbir mielony (o),
- pieprz (o),
- papryka ostra (o),
- sól (słn),
- łyżeczka soku z cytryny (k),
- mąka (k),
- bułka tarta (k),
- kurkuma (g).
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną (sł) przesypać do garczka, zalać zimną wodą (słn) około 2-3 cm powyżej kaszę, dodać półtorej łyżeczki soli (słn) i gotować pod przykryciem na mały ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.
W tym czasie rozgrzać olej (sł) na patelni. Dynię (sł) obrać ze skóry i usunąć środek, pokroić w mniejszą kostkę i dodać na patelnie. Następnie drobno posiekać cebulę (o) i wrzucić na patelnię, Następnie dodać jarmuż (o), lekko posolić (słn) i dodać sok z cytryny (k). Dusić na małym ogniu aż dynia zmięknie.
Jarmuż z dynią dodać do kaszy. Zostawić do ostudzenia. Następnie dodać szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), szczyptę imbiru mielonego (o), szczyptę pieprzu (o), paprykę ostrą według upodobania (o) i pół łyżeczki soli (słn).
Mozzarellę pokroić w dużą kostkę. Formować kotleciki, w środek włożyć kawałek mozzarelli i dokładnie skleić. Obtaczać w mące, jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz