Muffiny dyniowe
Dyniowego zawrotu głowy ciąg dalszy :) Z dodatkiem koktajlu, soku owocowego lub warzywnego będą idealne na śniadanie lub drugie śniadanie. Składniki 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklanka mąki pszennej (lub pół na pół mąka pszenna i pełnoziarnista), 3/4 szklanki płatków owsianych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki cynamonu, 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 3/4 łyżeczki imbiru, 250 ml maślanki, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 duże jajko, 1 1/2 - 2 szklanki puree z dyni. Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy mieszam w dużej misce. W osobnej misce mieszam maślankę, jajko, oliwę oraz cukier. Mieszam z suchymi składnikami. Do powstałej masy dodaje puree z dyni oraz orzechy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach.