Pieczone samosy
Składniki: 500g mięsa jagnięcego (g) lub wołowiny (sł), 1/4 słodkiego ziemniaka (sł), marchewka (sł), łyżka oleju (sł), szklanka groszku świeżego lub mrożonego (sł), papryka słodka (sł), cynamon (sł), mała cebula (o), łyżeczka kminu rzymskiego (o), szczypta kolendry suszonej (o), szczypta goździków mielonych (o), mały kawałek anyżu (o), szczypta pieprzu (o), szczypta kozieradki (o), szczypta kopru włoskiego (o), szczypta gałki muszkatołowej (o), sól (słn), sok z cytryny (k), kurkuma (g). Ciasto: 800g mąki (może być pół pszennej i pół pełnoziarnistej) (k), szczypta kurkumy (g), 2 łyżki oleju (sł), mała szczypta pieprzu (o), łyżeczka soli (słn), około 1 szklanki ciepłej wody (nie wrzątku!) (słn). Przygotowanie: W garczku rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o) i szczyptę soli (słn). Delikatnie podsmażyć aż będzie szklista. Następnie dodać mięso (g lub sł), słodkiego ziemniaka (sł) pokrojonego w średnią/mniejszą kostkę, kmin rzymski (