Pieczone samosy

Składniki:

  • 500g mięsa jagnięcego (g) lub wołowiny (sł),
  • 1/4 słodkiego ziemniaka (sł),
  • marchewka (sł),
  • łyżka oleju (sł),
  • szklanka groszku świeżego lub mrożonego (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • cynamon (sł), 
  • mała cebula (o),
  • łyżeczka kminu rzymskiego (o),
  • szczypta kolendry suszonej (o), 
  • szczypta goździków mielonych (o),
  • mały kawałek anyżu (o),
  • szczypta pieprzu (o),
  • szczypta kozieradki (o),
  • szczypta kopru włoskiego (o), 
  • szczypta gałki muszkatołowej (o),
  • sól (słn),
  • sok z cytryny (k),
  • kurkuma (g).
Ciasto:
  • 800g mąki (może być pół pszennej i pół pełnoziarnistej) (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • 2 łyżki oleju (sł),
  • mała szczypta pieprzu (o),
  • łyżeczka soli (słn),
  • około 1 szklanki ciepłej wody (nie wrzątku!) (słn).
Przygotowanie:
W garczku rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o) i szczyptę soli (słn). Delikatnie podsmażyć aż będzie szklista. Następnie dodać mięso (g lub sł), słodkiego ziemniaka (sł) pokrojonego w średnią/mniejszą kostkę, kmin rzymski (o), kolendrę (o), goździki (o), szczyptę soli (słn), parę kropli soku z cytryny (k), małą szczyptę kurkumy (g), groszek (sł), szczyptę cynamonu (sł), anyż (o), pieprz (o) oraz kozieradkę (o), szczyptę soli (słn), parę kropli soku z cytryny (k), małą szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), koper włoski (o), gałkę muszkatołową (o) oraz sól do smaku (słn). Mięso przykryć i dusić około 10 minut aż groszek i ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do miski wsypać mąkę (k), dodać kurkumę (g), olej (sł), pieprz (o), sól (słn). Stopniowo dolewać wody aż ciasto będzie miękkie ale nie będzie przyklejać się do ręki. 
Kawałek ciasta cieniutko rozwałkować, wycinać kółka lepić pierożki.
Ułożyć na blaszy do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z sosem miętowym lub chutneyem. 







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian