Posty

Wyświetlanie postów z marca 26, 2017

Ombre tort tiramisu

Obraz
Składniki: 6 jajek L, 180g cukru + 3 łyżki, łyżeczka proszku do pieczenia, 100g mąki pszennej, 100g mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 400g śmietany 30%, 250g sera mascarpone, kakao, 200ml mocnej kawy, pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie (około 50ml). Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do żółtek dodać 180g cukru oraz proszek do pieczenia i dokładnie ubić aż masa będzie prawie biała. Dodać w trzech partiach białka do żółtek dokładnie i delikatnie mieszając. Mąkę przesiać i również dodawać stopniowo do masy jajecznej. Wylać 1/3 masy do tortownicy o średnicy 21cm. Piec około 10 minut w temperaturze 160 stopni. Do reszty ciasta dodać 2-3 łyżki kakao, wylać na tortownicę po upieczeniu poprzedniego biszkoptu i piec tak samo. Do pozostałej masy dodać również 2-3 łyżki kakao i powtórzyć czynność jak poprzednio. Śmietankę 30% ubić z dodatkiem 3 łyżek cukru. Następnie dodać mascarpone i dokładnie ubić,