Zupa fasolowa z chorizo
Składniki: 2 litry wywaru z tego przepisu (k), majeranek (g), tymianek (g), papryka słodka (sł), 3 średniej wielkości ziemniaki (sł), 2 mniejsze marchewki (sł), łyżeczka oleju (sł), kminek mielony (sł), łyżka masła (sł), jedna czerwona cebula (o), ja użyłam pół na pół z białą, 2 ząbki czosnku (o), papryka ostra (o), pieprz (o), sól (słn), 150-180g chorizo (słn), puszka czerwonej fasoli (słn). łyżka mąki (k), estragon (k), parę kropli soku z cytryny (k). Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać pokrojone ziemniaki w kostkę (sł) oraz marchewkę (sł). Najlepiej jeśli ziemniaki i marchewka będą pokrojone w podobnej wielkości kostkę. Dorzucić pokrojoną cebulę (o) w piórka czy paski, dodać rozgniecione pod nożem ząbki czosnku (o), dodać pokrojone chorizo (słn) w pół plasterki lub kostkę. Dodać parę kropli soku z cytryny (k). Całość smażyć około 5-7 minut. Następnie całość przełożyć do gorącego wywaru. Dodać szczyptę estragonu (k), 1/4 łyżeczki majeranku