Zapiekana (pół)bagietka
Pomysł na szybką kolację dosłownie z tego co znalazłam w lodówce. Oczywiście wymyślony na poczekaniu, przy możliwości spędzenia w kuchni parę chwil ale zaspokajający głód na dłużej. Przepis daje dużą dowolność wyboru składników co opiszę na końcu.
Składniki:
Składniki:
- bagietka lub pół bagietka (k),
- parę kropli soku z cytryny (k),
- szczypta kurkumy (g),
- garść szpinaku (sł),
- jajko (sł),
- olej (sł),
- łyżka mleka (sł),
- parę plasterków lub mały kawałek sera żółtego (sł),
- pieprz (o),
- pół małej cebuli (o),
- cząber górki (o),
- sól (słn),
- trzy plasterki boczku surowego (słn).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o) oraz boczek pokrojony w drobną kostkę (słn). Całość podsmażyć aż boczek się zrumieni i cebulką będzie złota. Odstawić do ostudzenia.
W tym czasie do miseczki dodać jajko (sł), łyżkę mleka (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn), parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), drobno pokrojony ser żółty (sł) oraz szpinak (sł), szczyptę cząbru górskiego (o) oraz boczek z cebulką.
Bagietkę obkroić na około, następnie wyciąć paski wzdłuż bagietki oraz w poprzek. Delikatnie posmarować z wierzchu olejem (sł), lekko oprószyć cząbrem górskim (o) i między powstałe kwadraciki łyżką lub łyżeczką włożyć farsz. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 7-10 minut.
Boczek można zastąpić chorizo, salami lub pieczonym albo gotowanym kurczakiem, szpinak jarmużem a ser żółty mozzarellą lub cheddarem (można również dodać mieszankę serów).
.
Komentarze
Prześlij komentarz