Tagin z kurczaka wg 5 przemian
Marynata kurczaka: Olej (sł) dwie łyżki, Papryka słodka (sł) łyżeczka, Papryka ostra (o) łyżeczka, Sól (słn) szczypta, Udka lub podudzia z kurczaka (k). Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać: jedną małą cebulę (o) pokrojoną w kostkę, szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), jedną średnią marchewkę (sł) pokrojoną w plasterki, szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn), kurczaka (k) - podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodać: puszkę pomidorów krojonych (k), 500 ml przecieru pomidorowego (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki cynamonu (sł), łyżeczkę kuminu (o), pół łyżeczki soli (słn). Całość dusić na małym ogniu do momentu aż sos odparuje i będzie gęsty. Można przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na chwilę do piekarnika z funkcją grilla aby na kurczaki zrobiłam się pyszna chrupiąca skórka.