Posty

Wyświetlanie postów z października 20, 2013

Sposób na śniadanie

Obraz
Śniadanie na słodko czy na słono? Dzisiaj wybór należy do Was :) Tosty z masłem orzechowym to na prawdę szybki, prosty i pyszny sposób na śniadanie. Wystarczy stostować chleb (najlepszy będzie pełnoziarnisty) posmarować masłem orzechowym a na wierzch dodać swój ulubiony dżem, powidła czy konfiturę. Ja użyłam dżemy brzoskwiniowego domowej roboty. W zimie dodaję konfiturę pomarańczową, na którą przepis już nie długo pojawi się na moim blogu :) Wersja na słono to kanapki z twarożkiem, łososiem i ogórkiem. Składniki: chleb pełnoziarnisty, świeży ogórek, koperek, łyżka białego octu winnego, po szczypcie soli, cukru i pieprzu, ser biały, szczypiorek, jogurt grecki, wędzony łosoś Przygotowanie: Ogórka obieramy i za pomocą obieraczki (albo tarki) kroimy na cienkie plasterki. Marynujemy w occie winnym, soli, pieprzu, cukrze i koperku.  Ser biały wraz z jogurtem greckim miksujemy za pomocą blendera do czasu aż będzie gładki i kremowy. Dodajemy posiekany szczypiorek i o

Tort malinowy z bitą śmietaną i pistacjami

Obraz
Składniki:  Biszkopt: żółtka z 4 jajek ( w temperaturze pokojowej), białka z 4 jajek. 150 - 200 g cukru pudru ( w zależności czy wolimy słodszy dajemy więcej cukru pudru), 70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej. Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% 4-6 łyżek cukru pudru, żelatyna. Dodatki: 500g malin, 40 g pistacji. Przygotowanie:     Biszkopt:  Żółtka ucieramy z połową cukru pudru do momentu kiedy będą jasnożółte i zwiększą swoją objętość. Następnie ubijamy białka, pod koniec dodajemy małymi porcjami cukier puder. Gdy białka będą już sztywne i błyszczące małymi partiami dodajemy je do żółtek z cukrem i delikatnie mieszamy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewy i do powstałej mieszaniny dodajemy również małymi partami i mieszając uważamy aby nie uciekło zbyt dużo powietrza. Masę wylewamy do formy o średnicy 21 cm, pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.  Bita śmietana: Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Żelatynę przygotowujemy jak w prze