Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 17, 2016

Barszcz czerwony wg pięciu przemian

Składniki: 3 litry wody + 1,5 litra, Około 3 kilo buraków, 2 większe marchewki, 1 pietruszka, 1/4 mniejszego selera, Por, Sok z cytryny, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Kminek mielony, Liść laurowy, Ziele angielskie, Kurkuma, Tymianek. W mniejszym garczku zagotować 1,5 litra wody (g), dodać obrane i pokrojone buraki w plastry lub mała kostkę. Gotować około 20 minut. W większym garczku zagotować wodę (g), dodać jeden liść laurowy (g), marchewkę (sł), por (o), sól (słn) około pół łyżki, łyżkę soku z cytryny (k), pół łyżeczki kurkumy (g), pietruszkę (sł), pół łyżeczki pieprzu (o), szczyptę soli (słn), łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), seler (sł), wywar z buraków (sł), pieprz (o), sól (słn), natkę pietruszki (k), sok z cytryny (k), tymianek (g), szczypta cukru (sł). Jeśli trzeba doprawić: Pieprz (o), sól (sł), sok z cytryny (k)

Krążki cebulowe wg pięciu przemian

Obraz
Krążki cebulowe, najlepszy dodatek do hamburgerów lub jako przekąska. Składniki: Średnia lub duża cebula, Sól, Pieprz, Estragon, Tymianek, Kminek, Pieprz,  Oregano, Cząber górski, Bazylia, Estragon, Kurkuma, Sok z cytryny, Mąka, Jajko, Bułka tarta. Przygotowanie: Cebulę (o) pokroić w plastry dość cienkie. Rozdzielić krążki i wrzucić do bardzo zimnej wody (słn). Po 15-20 minutach z krążków ściągamy przezroczystą błonę. Krążki osuszamy i solimy (słn). Zostawiamy na 20 minut. Do mąki (k) dodajemy estragon (k), tymianek (g), mała szczyptę kminku mielonego (sł), pieprz (o), oregano(o), cząber górski (o), bazylię (o), sól (słn), estragon (k). Jajko (sł) rozbijamy do miski, dodajemy pieprz (o), troszkę zimnej wody (słn), sól (słn), odrobinę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g). Do bułki tartej (k) dodajemy kurkumę (g), paprykę słodka (sł), pieprz (o), małą szczyptę estragonu (k), małą szczyptę tymianku (g) lub kurkumy (g). Krążki cebuli obtoczyć w