Barszcz czerwony wg pięciu przemian
Składniki: 3 litry wody + 1,5 litra, Około 3 kilo buraków, 2 większe marchewki, 1 pietruszka, 1/4 mniejszego selera, Por, Sok z cytryny, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Kminek mielony, Liść laurowy, Ziele angielskie, Kurkuma, Tymianek. W mniejszym garczku zagotować 1,5 litra wody (g), dodać obrane i pokrojone buraki w plastry lub mała kostkę. Gotować około 20 minut. W większym garczku zagotować wodę (g), dodać jeden liść laurowy (g), marchewkę (sł), por (o), sól (słn) około pół łyżki, łyżkę soku z cytryny (k), pół łyżeczki kurkumy (g), pietruszkę (sł), pół łyżeczki pieprzu (o), szczyptę soli (słn), łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), seler (sł), wywar z buraków (sł), pieprz (o), sól (słn), natkę pietruszki (k), sok z cytryny (k), tymianek (g), szczypta cukru (sł). Jeśli trzeba doprawić: Pieprz (o), sól (sł), sok z cytryny (k)