Barszcz czerwony wg pięciu przemian
Składniki:
- 3 litry wody + 1,5 litra,
- Około 3 kilo buraków,
- 2 większe marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 mniejszego selera,
- Por,
- Sok z cytryny,
- Natka pietruszki,
- Sól,
- Pieprz,
- Kminek mielony,
- Liść laurowy,
- Ziele angielskie,
- Kurkuma,
- Tymianek.
W mniejszym garczku zagotować 1,5 litra wody (g), dodać obrane i pokrojone buraki w plastry lub mała kostkę. Gotować około 20 minut.
W większym garczku zagotować wodę (g), dodać jeden liść laurowy (g), marchewkę (sł), por (o), sól (słn) około pół łyżki, łyżkę soku z cytryny (k), pół łyżeczki kurkumy (g), pietruszkę (sł), pół łyżeczki pieprzu (o), szczyptę soli (słn), łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), seler (sł), wywar z buraków (sł), pieprz (o), sól (słn), natkę pietruszki (k), sok z cytryny (k), tymianek (g), szczypta cukru (sł).
Jeśli trzeba doprawić:
Pieprz (o), sól (sł), sok z cytryny (k)
Komentarze
Prześlij komentarz