Tortellini z jarmużem i ricottą
Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej typ 450 (k) + do podsypania, szczypta kurkumy (g), 1 żółtko (sł), 2-3 łyżki oliwy lub oleju (sł), szczypta imbiru (o), szczypta soli (słn), 40-50g ciepłej wody (słn). Składniki na farsz: łyżka oleju (sł), 120-130g ricotty (sł), papryka słodka (sł), ząbek czosnku (o), 120-150g jarmużu (o), można zastąpić szpinakiem (sł) lub użyć pół na pół, pół małej cebuli (o), pieprz (o), sól (słn), sok z cytryny (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o), drobno posiekany ząbek czosnku (o) oraz jarmuż (o) drobno posiekany lub rozdrobniony w rozdrabniaczu. Całość podsmażyć i dodać szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), jeśli używamy to dodać szpinak (sł). Patelnię zdjąć z ognia i dodać ricottę (sł), lekko popieprzyć (o) i posolić (słn) do smaku. Zostawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę (k), dodać szczypt