Tortellini z jarmużem i ricottą
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej typ 450 (k) + do podsypania,
- szczypta kurkumy (g),
- 1 żółtko (sł),
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju (sł),
- szczypta imbiru (o),
- szczypta soli (słn),
- 40-50g ciepłej wody (słn).
Składniki na farsz:
- łyżka oleju (sł),
- 120-130g ricotty (sł),
- papryka słodka (sł),
- ząbek czosnku (o),
- 120-150g jarmużu (o), można zastąpić szpinakiem (sł) lub użyć pół na pół,
- pół małej cebuli (o),
- pieprz (o),
- sól (słn),
- sok z cytryny (k),
- kurkuma (g).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o), drobno posiekany ząbek czosnku (o) oraz jarmuż (o) drobno posiekany lub rozdrobniony w rozdrabniaczu. Całość podsmażyć i dodać szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), jeśli używamy to dodać szpinak (sł). Patelnię zdjąć z ognia i dodać ricottę (sł), lekko popieprzyć (o) i posolić (słn) do smaku. Zostawić do wystudzenia.
Do miski wsypać mąkę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), olej (sł), jajko (sł), szczyptę imbiru (o), szczyptę soli (słn) i wodę. Ciasto dokładnie wyrobić przez około 5-7 minut. Następnie lekko podsypać blat i cienko rozwałkować ciasto, wycinać kółka, nałożyć farsz i zlepić pierożki.
Do gotującej się wody (g) dodać szczyptę kminku mielonego (sł), szczyptę imbiru (o), pół łyżki soli (słn). Pierożki gotować minutę po ponownym zgotowaniu się wody.
Sos pomidorowy:
- łyżeczka oleju (sł),
- pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
- 1/4 małej cebuli (o),
- ząbek czosnku (o),
- szczypta bazylii (o),
- pieprz (o),
- sól (słn),
- 250g passaty pomidorowej (k),
- szczypta rozmarynu (g),
- szczypta kurkumy (g).
Na patelni rozgrzać olej (sł) i dodać drobno posiekaną cebulę (o) i czosnek (o), lekko posolić (słn) i podsmażyć na złoto. Dodać passatę pomidorową (k), rozmaryn (g), paprykę słodką (sł), pieprz (o), bazylię (o) i sól do smaku (słn). Całość gotować około 5 minut.
Podawać z oliwą i parmezanem lub sosem pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz