Fit lasagne z indykiem
Składniki: 200 - 250 g płatów makaronu do lasagne (k), mozzarella (sł), łyżka oliwy z oliwek (sł), papryka słodka (sł), kminek mielony (sł), średnia marchewka (sł), 400 g mięsa mielonego z indyka (o) lub kurczaka (k) cebula (o), dwie łodygi selera naciowego (o), parmezan (o), bazylia (o), cząber górski (o), oregano (o), pieprz (o), 4 ząbki czosnku (o), sól (słn), 3 łyżki octu balsamicznego (k), puszka krojonych pomidorów (k), 500 ml passaty pomidorowej (k), rozmaryn (g), tymianek (g), kurkuma (g), liść laurowy (g). Przygotowanie: W garnku rozgrzej delikatnie oliwę z oliwek (sł), dodaj pokrojoną marchewkę w drobną kostkę (sł), drobno pokrojoną cebulę (o) i seler naciowy (o). Dodaj mięso mielone z indyka (jeśli używasz kurczaka, dodaj najpierw szczyptę soli), podsmaż rozdrabniając mięso na małe cząstki. Dodaj pół łyżeczki soli (słn), liść laurowy (g), szczyptę tymianku (g), ząbki czosnku (o), szczyptę soli (słn), połowę octu balsamicznego (k) i zredukuj ocet. Następnie dodaj pomidory (