Fit lasagne z indykiem

 Składniki:

  • 200 - 250 g płatów makaronu do lasagne (k),
  • mozzarella (sł),
  • łyżka oliwy z oliwek (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • średnia marchewka (sł),
  • 400 g mięsa mielonego z indyka (o) lub kurczaka (k)
  • cebula (o),
  • dwie łodygi selera naciowego (o),
  • parmezan (o),
  • bazylia (o),
  • cząber górski (o),
  • oregano (o),
  • pieprz (o),
  • 4 ząbki czosnku (o),
  • sól (słn),
  • 3 łyżki octu balsamicznego (k),
  • puszka krojonych pomidorów (k),
  • 500 ml passaty pomidorowej (k),
  • rozmaryn (g),
  • tymianek (g),
  • kurkuma (g),
  • liść laurowy (g).
Przygotowanie:
W garnku  rozgrzej delikatnie oliwę z oliwek (sł), dodaj pokrojoną marchewkę w drobną kostkę (sł), drobno pokrojoną cebulę (o) i seler naciowy (o). Dodaj mięso mielone z indyka (jeśli używasz kurczaka, dodaj najpierw szczyptę soli), podsmaż rozdrabniając mięso na małe cząstki. Dodaj pół łyżeczki soli (słn), liść laurowy (g), szczyptę tymianku (g), ząbki czosnku (o), szczyptę soli (słn), połowę octu balsamicznego (k) i zredukuj ocet. Następnie dodaj pomidory (k), passatę (k), szczyptę rozmarynu (g), ćwierć łyżeczki papryki słodkiej (sł), ćwierć łyżeczki oregano (o), ćwierć łyżeczki bazylii (o), szczyptę soli (słn), resztę octu balsamicznego (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), ćwierć łyżeczki cząbru górskiego (o) i szczyptę pieprzu (o). Całość gotuj na bardzo małym ogniu około półtorej godziny. Na koniec dosól (słn) do smaku.

Składniki na beszamel:
  • 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej (k) lub z ciecierzycy (słn),
  • szczypta kurkumy (g),
  • szklanka mleka (sł),
  • dwie łyżki oleju, oliwy z oliwek lub masła (sł),
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (o),
  • szczypta pieprzu (o),
  • duża szczypta soli (słn),
  • pół szklanki wody (słn).
W garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj szczyptę pieprzu, szczyptę soli oraz mąkę. Podpraż ją aż będzie złota. W tym momencie tłuszcz z mąką powinien mieć płynną konsystencję. Dodaj szczyptę kurkumy, mleko, gałkę muszkatołową i resztę soli. Całość cały czas, intensywnie mieszaj aż się zagotuje. Jeśli tłuszcz z mąką będą mieć konsystencję ciasta parzonego po dodaniu mleka (nawet ciepłego) w sosie powstaną grudki, które możesz zblendować. 

Na dno formy do pieczenia wylej 1/5 beszamelu, połóż płaty makaronu, wylej 1/4 sosu pomidorowego, zetrzyj na wierzch parmezan i połóż kolejne płaty, na które wylej beszamel, sos pomidorowy, zetrzyj parmezan. Czynność powtarzaj do skończenia się składników. Ostatnia warstwa powinna składać się z makaronu, wylanego na niego beszamelu, startego parmezanu i sera mozzarella. 
Lasagne piecz w 160 - 180 stopniach przez 30-40 minut. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian