Pieczona karkówka z pure ziemniaczanym i pieczonymi burakami wg 5 przemian
Składniki: Karkówka: 1kg karkówki (słn), 4 duże ząbki czosnku (o), 2 duże marchewki (sł), 2 małe cebule (o), 2 łyżeczki papryki ostrej (o), 2 łyżeczki papryki słodkiej (sł), łyżka sosu sojowego (słn), pół łyżeczki rozmarynu (o), łyżeczka musztardy Dijon (o), łyżeczka cząbru (o), łyżeczka estragonu (k), łyżka octu jabłkowego (k), 3-4 łyżki oleju (sł), łyżeczka soli (słn), pół łyżeczki tymianku (g), pół łyżeczki kurkumy (g), pół łyżeczki kminku (sł), około łyżki mąki ziemniaczanej (sł). Pure ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (sł), 2-3 litry wrzątku (g), szczypta kurkumy(g), szczypta kminku (sł), szczypta imbiru (o), łyżka soli (słn), łyżka śmietany (k). Buraki: 5 małych buraków (sł), 2 łyżki oleju (sł), pół łyżeczki pieprzu (o), łyżeczka soli (słn). Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wlać olej (sł), dodać paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), rozmaryn (o), sos sojowy (słn), estragon (k), kurkumę (g), pokrojone w duże kawałki marc