Pieczone ziemniaki a'la jacket potato
Ziemniaki pieczone:
- 5-6 średniej wielkości ziemniaki (sł)
- 2-3 łyżki oleju (sł),
- słodka papryka (sł),
- Ostra papryka (o),
- Cząber górski (o),
- Rozmaryn (o),
- Sól (słn),
- Estragon (k),
- Kurkuma (g).
Sałatka:
- Jedna puszka tuńczyka w sosie własnym (słn),
- Sok z cytryny (k),
- Kurkuma (g),
- Puszka słodkiej kukurydzy (sł),
- Łyżka majonezu (sł),
- Pieprz (o),
- Szczypiorek (o),
- Sól (słn).
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Naciąć nożem do 2/3 głębokości. Ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Skropić olejem (sł), lekko posypać papryką słodka (sł), papryką ostrą (o), cząbrem (o), rozmarynem (o). Posolić mocniej (słn), opruszyć estragonem (k) i kurkumą (g). Piec w temperaturze 150 stopni około 30 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 200 i piec do miękkości i zrumienienia. Po upieczeniu w nacięcia można włożyć ser żółty.
Podawać z sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz