Pieczone bataty z kaszą bulgur, chrupiącą ciecierzycą i sosem tzatziki
Składniki: 4 mała bataty (sł), pół marchewki (sł), pół małej cukinii (sł), olej (sł), papryka słodka (sł), pół ogórka gruntowego (sł), szalotka (o), pieprz (o), mały ząbek czosnku (o), dwie garście jarmużu (o), sól (słn), puszka ciecierzycy (słn) lub pół szklanki suchej namoczonej około 10 godzin i ugotowanej na miękko, łyżeczka soku z cytryny (k), trzy łyżki jogurtu greckiego (k), koperek (k), pół szklanki kaszy bulgur (k), estragon (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Bataty dokładnie umyć i osuszyć. Oderwać kawałek folii aluminiowej, położyć na niej ziemniaka (sł), delikatnie polać olejem lub oliwą (sł) i lekko oprószyć solą (słn). Dokładnie zawinąć w folię. Piec minimum 45 minut w temperaturze 220 stopni, czas pieczenia zależny jest od wielkości ziemniaka. Ciecierzycę (k) jeśli jest z puszki odsączyć i opłukać z zalewy. Przesypać na balszkę lub naczynie żaroodporne. Delikatnie oprószyć estragonem (k), kurkumą (g), papryką słodką (sł), polać łyżeczką oliwy lu