Krokiety z kapustą i mięsem

Składniki na farsz:
  • główka kapusty białej, około 600g (o),
  • średnia cebula (o),
  • około pół łyżeczki pieprzu (o),
  • ziarenko ziela angielskiego (o),
  • 500g mięsa wieprzowego (słn), np łopatka zmielona
  • sól (słn),
  • 250-300g kapusty kiszonej (k),
  • łodyga koperku (k),
  • kurkuma (g),
  • mały liść laurowy (g),
  • łyżka oleju (sł),
  • kminek mielony (sł).
Składniki na naleśniki:
  • 400g mąki (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • 4 jajka wielości m (sł),
  • około 450 ml mleka (sł),
  • szczypta pieprzu (o),
  • 1/4 łyżeczki soli (słn),
  • około szklanki wody (słn).
Przygotowanie:
Barszcz przygotować dzień wcześniej. Wtedy będzie lepiej smakował ponieważ "przejdzie" smakami. 
W rondlu, garczku lub dużej patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno pokrojoną cebulę (o) i smażyć na bardzo małym ogniu aż będzie złota. Z kapusty (o) usunąć głąb i drobno posiekać. Dodać do cebuli. Dodać pół łyżeczki soli (słn), posiekaną kapustę kiszoną (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), ziele angielskie (o), szczyptę soli (słn), mięso mielone (słn), łodygę koperku (k), liść laurowy (g), szczyptę kminku mielonego (sł). Farsz dusić na małym ogniu około 30-40 minut aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać około 1/4 łyżeczki pieprzu (o) i pół łyżeczki soli (słn), do smaku. 

Do miski wsypać mąkę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), dodać jajka (sł). Zacząć miksować i delikatnie dolewać mleko (sł). Dodać szczyptę pieprzu (o), sól (słn). Miksując dolewać wodę (słn) do momentu aż ciasto będzie konsystencji, średnio gęste (jak śmietanka 30%). Miksować na najwyższych obrotach jeszcze około 5 minut. Naleśniki smażyć na odrobinie oleju lub smalcu, według osobistych preferencji. 
Na naleśniku "rozsmarować" farsz zostawiając na końcu margines około 2 cm. Zagiąć boki do środka i zwinąć. Obtoczyć w rozmąconym jajku z mlekiem oraz bułce tartej i obsmażyć. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian