Barszcz czerwony wg pięciu przemian

Składniki:

  • 3 litry wody + 1,5 litra,
  • Około 3 kilo buraków,
  • 2 większe marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 mniejszego selera,
  • Por,
  • Sok z cytryny,
  • Natka pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Kminek mielony,
  • Liść laurowy,
  • Ziele angielskie,
  • Kurkuma,
  • Tymianek.
W mniejszym garczku zagotować 1,5 litra wody (g), dodać obrane i pokrojone buraki w plastry lub mała kostkę. Gotować około 20 minut.

W większym garczku zagotować wodę (g), dodać jeden liść laurowy (g), marchewkę (sł), por (o), sól (słn) około pół łyżki, łyżkę soku z cytryny (k), pół łyżeczki kurkumy (g), pietruszkę (sł), pół łyżeczki pieprzu (o), szczyptę soli (słn), łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), seler (sł), wywar z buraków (sł), pieprz (o), sól (słn), natkę pietruszki (k), sok z cytryny (k), tymianek (g), szczypta cukru (sł).

Jeśli trzeba doprawić:
Pieprz (o), sól (sł), sok z cytryny (k)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian