Pełnoziarniste ciasto marchewkowe
Liczba porcji: 16 Energia: 228 kcal Indeks glikemiczny: 63 Ładunek glikemiczny: 169 Składniki: mąka pszenna pełnoziarnista 195 g (1,5 szklanki), olej rzepakowy 125 ml (0,5 szklanki), cukier/ksylitol 100 g (0,5 szklanki), jaja 2 sztuki, marchew 140 g (2 średnie), proszek do pieczenia 2 łyżeczki, przyprawa do piernika 2 łyżeczki, serek śmietankowy 200 g, masło 100 g (0,5 kostki), cukier puder 3 łyżki. Przygotowanie: Do miski wbij jajka, dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej piany. Ja miksuję minim 5 minut, a najlepiej 10 minut na średnich obrotach. Do ubitych jajek małym strumieniem dodaj olej, wciąż miksuj. Masa powinna zacząć przypominać majonez. Dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i startą marchewkę. Całość dokładnie zmiksuj i partiami dodawaj mąkę aby nie powstały grudki i dobrze się rozmieszała. Gdy ciasto będzie już gładkie przelej do formy do pieczenia, ja użyłam kwadratową sylikonową o bokach 21 cm. Ciasto piecz 40 minut w temperaturze 170 s