Pełnoziarniste ciasto marchewkowe
Energia: 228 kcal
Indeks glikemiczny: 63
Ładunek glikemiczny: 169
Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista 195 g (1,5 szklanki),
- olej rzepakowy 125 ml (0,5 szklanki),
- cukier/ksylitol 100 g (0,5 szklanki),
- jaja 2 sztuki,
- marchew 140 g (2 średnie),
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
- przyprawa do piernika 2 łyżeczki,
- serek śmietankowy 200 g,
- masło 100 g (0,5 kostki),
- cukier puder 3 łyżki.
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej piany. Ja miksuję minim 5 minut, a najlepiej 10 minut na średnich obrotach.
Do ubitych jajek małym strumieniem dodaj olej, wciąż miksuj. Masa powinna zacząć przypominać majonez. Dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i startą marchewkę.
Całość dokładnie zmiksuj i partiami dodawaj mąkę aby nie powstały grudki i dobrze się rozmieszała.
Gdy ciasto będzie już gładkie przelej do formy do pieczenia, ja użyłam kwadratową sylikonową o bokach 21 cm.
Ciasto piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu.
Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, przez około 5 minut. Następnie dodaj serek i miksuj kolejne 5 minut.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przekrój je na pół, przełóż ponownie do formy spód, wyłóż 3/4 masy i rozsmaruj. Przykryj wierzchem i rozsmaruj pozostałą masę.
Ciasto schłodź w lodówce przez 30-40 minut.
Dla porównania porcja ciasta przygotowane z takiej samej ilości składników ale z mąki pszennej tortowej posiada 232 kcal, IG wynosi 75, a ŁG 228.
Komentarze
Prześlij komentarz