Pulpety wołowe w sosie własnym
Składniki: 500g mięsa wołowego zmielonego (sł), jajko (sł), olej (sł), 1/3 marchewki (sł), 1/3 korzenia pietruszki (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), dwa ziarna ziela angielskiego (o), pół średniej wielkości cebuli (o), 1/4 łyżeczki pieprzu (o), sól (słn), 350 ml zimnej wody (słn), kajzerka czerstwa (k), łyżka koperku posiekanego (k), mąka (k), liść laurowy (g), kurkuma (g). Przygotowanie: Mięso (sł) przełożyć do miski. Cebulę (o) drobno posiekać i wrzucić do mięsa, następnie dodać większą szczyptę soli (słn), namoczoną kajzerkę (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł) oraz pieprz (o). Na patelni rozgrzać olej (sł). Uformowane pulpeciki obtoczyć w mące (k) i podsmażyć z każdej strony. Dodać liść laurowy (g), marchewkę pokrojoną w mniejsze kawałki (sł), korzeń pietruszki (sł), ziele angielskie (o), wodę (słn), połowę koperku (k) i szczyptę kurkumy (g). Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać paprykę słodką (sł), szczyptę pieprzu (o) oraz sól do smaku