Posty

Wyświetlanie postów z września 25, 2016

Kotlety z kalafiora i piersi kurczaka

Obraz
Składniki: 400g kalafiora (sł), 2 jajka (sł), 150g mozzarelli (sł), 1/4 łyżeczki pieprzu (o), 1/4 łyżeczki soli (słn), pół łyżki natki pietruszki (k), 250 g piersi z kurczaka (k), mała czerstwa bułka (k), szczypta kurkumy (k). mąka (k), bułka tarta (k). Przygotowanie: Kalafiora (sł) podzielić na średniej wielkości różyczki, wrzucić na wrzątek (g) i gotować około 5 minut aż będą al dente. Wyjąć z wody i ostudzić.  Czerstwą bułkę wrzucić do ciepłej wody i odstawić aby się namoczyła. Pierś z kurczaka (k) drobno posiekać i wrzucić do miski. Dodać kurkumę (g), jedno jajko (sł), mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę (sł), pieprz (o), sól (słn), posiekaną natkę pietruszki (k) i namoczoną, odciśniętą bułkę (k). Wszystko dokładnie połączyć. Uformować kotleciki ściskając dość mocno żeby się trzymały. Panierować w mące, jajko i bułce. Smażyć po około 3 minuty z każdej strony. Następnie położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć resztę tłuszczu.  Pierś kurczaka można zast