Kotlety z kalafiora i piersi kurczaka
Składniki:
- 400g kalafiora (sł),
- 2 jajka (sł),
- 150g mozzarelli (sł),
- 1/4 łyżeczki pieprzu (o),
- 1/4 łyżeczki soli (słn),
- pół łyżki natki pietruszki (k),
- 250 g piersi z kurczaka (k),
- mała czerstwa bułka (k),
- szczypta kurkumy (k).
- mąka (k),
- bułka tarta (k).
Przygotowanie:
Kalafiora (sł) podzielić na średniej wielkości różyczki, wrzucić na wrzątek (g) i gotować około 5 minut aż będą al dente. Wyjąć z wody i ostudzić.
Czerstwą bułkę wrzucić do ciepłej wody i odstawić aby się namoczyła.
Pierś z kurczaka (k) drobno posiekać i wrzucić do miski. Dodać kurkumę (g), jedno jajko (sł), mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę (sł), pieprz (o), sól (słn), posiekaną natkę pietruszki (k) i namoczoną, odciśniętą bułkę (k). Wszystko dokładnie połączyć. Uformować kotleciki ściskając dość mocno żeby się trzymały. Panierować w mące, jajko i bułce. Smażyć po około 3 minuty z każdej strony. Następnie położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć resztę tłuszczu.
Pierś kurczaka można zastąpić mięsem z udek lub indykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz